úterý 15. září 2015

Trápení Chelsea pokračuje

Pět okol odehraných a jeden z kandidátů na titul už ztrácí na vedoucí pozici neuvěřitelných jedenáct bodů.

Vraťme se napřed o rok zpět. V úvodních pěti kolech ročníku 2014/15 nasbírala Chelsea 13 bodů za čtyři výhry a jednu remízu. Nastřílela v nich 16 gólů a 6 inkasovala, z toho tři v přestřelce s Evertonem (6:3). Body ztratila Chelsea, o které se v průběhu podzimu začalo mluvit jako o nových Invincibles, jen na půdě obhájce titulu Manchesteru City (1:1).  Přemožitele našli Blues až v 15. kole, kdy podlehli venku Newcastlu 1:2.

A bilance po pěti kolech sezóny 2015/16 – jedna výhra, jedna remíza a tři prohry, skóre 7:12. Zatímco před rokem tým Josého Mourinha bavil diváky na poměry portugalského kouče až nezvykle ofenzivní hrou (i nadále doplňovanou kvalitní defenzivou), v této sezóně zatím hra Blues nefunguje ani dozadu ani dopředu. Je sice odehráno jen pět kol a je brzy na vyvozování velkých závěrů, ale prostě není to ono.

Před rokem zářila ofenzíva tažená tvořivým Cescem Fabregasem, rychlým Edenem Hazardem a chladnokrevným Diegem Costou, hráči v záložní řadě v čele s Nemanjou Matičem si do puntíku plnili své povinnosti, pro soupeře nebylo při přechodu do útoku snadné přihrát míč dopředu do volných prostorů a čtyřčlenná obrana vedená 34 letým Johnem Terrym se díky tomu nedostávala do většího počtu ošemetných situací.

Uplynul rok a Fabregas, jenž na podzim 2014 vytvářel střelecké příležitosti a šance, sbíral jednu asistenci za druhou, je označován za přítěž pro tým zejména kvůli své slabší hře dozadu. Diego Costa se dosud strefil jen jednou a dohromady za 438 odehraných minut vyslal na soupeře jen 9 střel (jen 3 do prostoru brány)  - 1,85 střely/90min (hodně málo). To samozřejmě není jen jeho vina, na vině jsou zejména jeho spoluhráči, kteří mu mají vytvářet střelecké pozice.

Pro srovnání – například Olivier Giroud má zatím bilanci 5,60 střely/90, Graziano Pellé 4,50 střely/90, Bafetimbi Gomis 3,25 střely/90. V minulé sezóně Costa střílel stejným tempem jako teď Gomis.

Jako jedno z možných vysvětlení problémů Chelsea včera Daily Telegraph zmínil, že tým do letní přípravy nastoupili oproti ostatní týmům později. Zdůvodnění bylo, že si hráči po náročné sezóně, v níž Mourinho hráče v sestavě příliš nerotoval, zasloužili více odpočinku. Avšak tým tak zdá se nevstoupil do začátku sezóny optimálně fyzicky připraven.

Abychom se ještě vrátili k obranné hře, zde je pár statistik. V minulé sezóně čelila Chelsea v průměru 3,23 střelám na bránu (lepší už byl jen Southampton), po dosud odehraných kolech má průměr 7,8 (nejhorší). Je to hodně, třebaže hrála dvakrát část zápasu v oslabení, ale stejně, taková číslo bychom očekávali spíš od kandidáta na sestup. 

Asi i díky větší propustnosti obrany a menšímu defenzivnímu tlaku se zatím soupeřům daří střílet z nebezpečných pozic a umisťovat střely mezi tyče. Ze všech střel vyslaných proti Chelsea jich jde do prostoru brány zhruba 51 %, což je vysoce nadprůměrné číslo, které časem klesne.

Podle expected goals modelu Paula Rileyho patří Chelsea po posledním kole k nejhorším týmů v lize, což by mohlo indikovat, že nejde o krizi výsledkovou či nedostatek štěstí, ale že problémy mohou být hlubší. Ale opět je třeba zdůraznit, že máme za sebou pět kol a s přibývajícím počtem zápasů se situace může změnit.

Střely na bránu Chelsea 2015/16. Čím větší bublina, tím větší hodnota Expg (expected goal).
Interaktivní dashboard Paula Rileyho naleznete zde: https://public.tableau.com/profile/paul.riley#!/vizhome/PremierLeague201516xGMap/PremierLeague201516ShotonTargetxGDashboard

Jako další ligový soupeř čeká Chelsea v sobotu Arsenal mající společně s Manchesterem City nejnebezpečnější útok v lize, jemuž schází jen lepší muška a trochu štěstí. V Community Shield zvítězili Gunners ve Wembley 1:0, tentokrát se hraje na Stamford Bridge a při rozdílné formě obou rivalů by byla výhra Chelsea překvapením.

Žádné komentáře:

Okomentovat