čtvrtek 17. září 2015

SCoRe - o co se jedná?

SCoRe je zkratka pro Seasonal Comparative Results a vymyslel ji Simon Gleave (@simongleave), analytik společnosti Infostrada zabývající se sběrem a analýzou sportovních statistik. Není to žádná novinka, Gleave o SCoRe psal na stránkách Infostrady poprvé zhruba před třemi lety a napadlo ho to už mnoho let před tím. Jedná se velmi jednoduchou metodu, jak porovnat výsledky probíhající sezóny s výsledků ze sezóny předchozí.

Obvykle, co vídáme v médiích je to, že se porovnává bodový zisk klubu např. z prvních šest kol s bodovým ziskem z úvodních šest kol sezóny předchozí. Problémem je, že tato metoda nebere do úvahy rozlosování ligy (resp. sílu soupeřů), a to se snaží právě SCoRe.

Gleavova metoda porovnává bodový zisk z dosud odehraných kol s bodovým ziskem ve stejných zápasech v předchozí sezóně. Myšlenka je taková, že síla jednotlivých klubů se mezi dvěma sezónami často až tak moc nemění, takže porovnání podle SCoRe bere víc do úvahy sílu soupeřů. Když se to graficky znázorní, tak hned jasně vidíme, zda třeba Slavia nasbírala se stejnými soupeři více či méně bodů.

Výsledky nováčků

Trochu problémem je, že ve fotbale kluby sestupují a postupují, Gleave to vyřešil tak, že nejhorší tým ligy nahradil nejhorším postupujícím, druhý nejhorší sestupující tým druhým postupujícím. V případě Synot ligy ve SCoRe Sigma Olomouc nahradila Hradec Králové a Fastav Zlín nahradil České Budějovice. Kdyby byli sestupující tři, jako je tomu v Premier League, tak 18. tým je nahrazený 1. postupujícím, 19. tým 2. postupujícím a 20. tým třetím postupujícím.

Můžeme tak porovnat i to, jak si vedou nováčci v porovnání s bodovým ziskem sestoupivších týmů. Na příkladě Synot ligy vidíme, že Zlín má po šesti odehraných zápasech o 9 bodů více než ve stejných zápasech minulé sezóně nasbíraly Budějovice, což je pro Ševce slušná vizitka. Naopak Sigma, které se věřilo více, má zatím ze stejných utkání o bod méně než Hradec.

SCoRe Synot ligy po šesti odehraných kolech



Grafika inspirovaná Simonem Gleavem (ještě v Tableau trochu tápu, takže to není úplně věrná kopie toho, co na svém twitterovém profilu obvykle zveřejňuje on) obsahuje nejen porovnání bodového zisku/ztráty se stejnými zápasy sezóny 2014/15 ale i jednoduchou predikci toho, kolik bude mít ten který klub bodů na konci sezóny.

Predikce je fakt jednoduchá, není to žádná rocket science, v případě zbývajících zápasů předpokládáme, že bodový zisk bude stejný jako v minulé sezóně.

Co nám SCoRe říká o dosavadním průběhu Synot Ligy
-    Viktoria Pzeň nasbírala o tři body méně, než ve stejných zápasech minulé sezóny, Sparta je lepší jen o bod. Kdyby byly bodový zisk obou klubů ve zbývajících zápasech stejný jako v minulé sezóně, tak to i přesto bude Plzni stačit. Opět rozhodnout vzájemné zápasy.
-    nejlepší bodový nárůst má už zmíněný Fastav Zlín a vede si zatím lépe než před sezónou více vyzdvihovaná Sigma, ta zatím jede na sestup.
-    nejvíc si bodově pohoršil Baník a je největším kandidátem na druhou ligu
-    bodově dost v porovnání s minulou sezónou ztrácí i Jihlava a Bohemians, první jmenovaný klub už přistoupil k odvolání trenéra.

Na závěr

Jak jsem uvedl, jedná se o velmi jednoduchou metodu porovnání výsledků mezi dvěma sezónami a bodová predikce je velmi jednoduchá, i tak mi SCoRe přijde užitečné, takže jej budu v dalším průběhu sezóny Synot ligy pravidelně aktualizovat a zveřejňovat na svém twitterovém účtu.
---

* Oprava 19.9. 2015: Zjistil jsem, že jsem prohodil při úpravě v Tableau čísla u projekce bodů po 6. kole u Sigmy a Baníku - u Ostravy má být 25 bodů, u Olomouce 24 (Hradec získal v minulé sezóně celkem 25 bodů, Olmík má ve stejných odehraných zápasech o bod míň, takže 24)

Žádné komentáře:

Okomentovat