středa 7. října 2015

Na úspěšnost zásahů u fotbalových gólmanů moc nekoukejte

Na twitterovém účtu společnosti Opta, která se zabývá sběrem a analýzou sportovních statistik, se v úterý objevil údaj, že Petr Čech má po osmi kolech této sezóny Premier League nejvyšší úspěšnost zásahů ze všech gólmanů – 82 %.



Čech je špičkový gólman, to všichni víme, a ani tedy nehodlám jeho výkony v tomto blogu rozebírat. Zaměřit se chci na skutečnost, že u fotbalových brankářů není % úspěšnost zásahů příliš spolehlivou statistikou.

Problémem % úspěšnosti fotbalových brankářů je to, že číslo u jednotlivých gólmanů často hodně kolísá sezónu od sezóny. Jednak střel je ve fotbale daleko méně než v hokeji (kde nejsou mezi špičkovými gólmany v NHL velké rozdíly). A pak to jakou má brankář % úspěšnost ovlivňují i jiné faktory než jen jeho schopnost zastavovat střely reflexivními zákroky nebo robinzonádami.

Od statistik ať už základních či moderních požadujeme relativní stabilitu, opakovatelnost a schopnost předvídat budoucí výkony. To nám % úspěšnost zákroků ve fotbale narozdíl od hokeje nenabízí.

Vezměme si například Tima Howarda z Evertonu. V sezóně 2013/14 měl úspěšnost zásahů 74,5 % a v následující sezóně jen 59,3 %. Roli mohl hrát pokles formy, ale na tak výrazném propadu se podepsala výrazně horší hra celého týmu.

Petr Čech si dlouhodobě drží nadprůměrnou úspěšnost zásahů, ale v ročníku 2011/12 spadla jeho úspěšnost na pouhých 68,8 % oproti 74,2 % v předchozí sezóně.  Hned následující sezónu se jeho Save % vrátila na slušných 76,9 %.

Pokles měl hodně co dočinění s účinkováním manažera André Villas-Boase. Pod jeho vedením hrála Chelsea s vysunutější obranou a v případě jejího překonání se soupeři dostávali do kvalitnějších střeleckých příležitostí. Podobně Hugo Lloris měl za dobu působení Villas-Boase v Tottenhamu úspěšnost zásahů jen 65,1 %, přitom je považován za jednoho z nejlepších brankářů v lize.



(zahrnuti brankáři, kteří v každé ze sezón odchytali alespoň 900 minut, zdroj dat STATS LLC)

Ve výši % úspěšnosti zákroků hrají velkou roli kvalita týmu, defenzívy, styl obranné hry i náhoda. V průměru slabší týmy mají tendenci pouštět soupeře do kvalitnějších šancí a naopak silnější týmy umožňují soupeřům méně kvalitní střelecké příležitosti.

Ale nemusí to tak platit vždy. Obrana Southamptonu patří v Premier League ke špičce a přesto má Maarten Stekelenburg po osmi kolech úspěšnost jen 47,4 %. Mezi tyče Saints šlo jen 19 střel a z toho padlo 9 gólů – řekl bych, že v tom hodně hrála roli smůla Saints, třeba Man United do prostoru brány vypálil třikrát a byly z toho tři góly, stejně tak Everton ze 4 střel na bránu dal Saints tři branky.

Vrátím se ještě trochu k Čechovi. Jeho konkurent David Ospina měl v minulé sezóně také velmi slušné % zásahů – 80,7 %. To zas není tak velký rozdíl oproti 82 % Petra Čecha v této sezóně, a přesto se asi shodneme, že Čech je kvalitnější gólman a že přestup na Emirates byl ze strany Arsena Wengera výborný obchod.

Abych dal i nějaké příklady o kolísavosti této statistiky ze Synot ligy, tak Matúš Kozáčik z Plzně měl v mistrovské sezóně 2013/14 úspěšnost 81,1 %, v dalším ročníku mu klesla na pouhých 68,8 %. Aleš Hruška měl v Příbrami úspěšnost jen 63,7 %, v Mladé Boleslavi mu následující sezónu vyskočila na 78,4 %. A naopak, Milan Hečo ze Slovácka – v sezóně 13/14 úspěšnost 81,4 %, v další sezóně pouze 70,3 %.

Na rozdíl od hokejových brankářů se ti fotbaloví daleko více zapojují do hry chytáním a boxováním centrů, zapojením do rozehrávky či zachycováním pasů soupeřů za obranu. Takže zachytit schopnosti fotbalového brankáře do jednoho čísla není tak jednoduché.

I tak se ale řada analytiků snaží údaj o úspěšnosti zákroků vylepšit. Například Garry Gelade v loňském příspěvku pro OptaPro Blog upravil úspěšnost zákroků podle náročnosti zásahů. Do úvahy vzal vzdálenost střely od brány, kam střela mířila, jak vysoko šla nad zemí, zda se jednalo o prudkou nebo slabou střelu, zda jí bylo dosaženo po postupném útoku či brejku atd.

Paul Riley píšící na svůj blog Different Game na to šel trochu jinak. Při výpočtu úspěšnosti zákroků vzal do úvahy z jaké zóny (celkem rozdělil hrací plochu na 46 zón) byla střela vyslána a pak spočítal kolika gólům ten který brankář chytil na 100 střel v porovnání s průměrem.

Na závěr ještě přidávám ze pár dalších odkazů k tématu:

- Goalkeepers’ save percentage an unreliable stat (Sam Gregory)
- Goalkeepers: How repeatable are shot saving performances? (Colin Trainor)
- Predicting future performance – revisited (James Grayson)
- Never judge a goal keeper by his saves (11tegen11)

Žádné komentáře:

Okomentovat