čtvrtek 1. října 2015

PDO


Statistika je to dosti jednoduchá, ale při základní analýze výkonů fotbalových týmů z pohledu čísel může být PDO často velmi užitečné. Co PDO znamená? Nic. Není to zkratka, název je odvozený od přezdívky vynálezce tohoto ukazatele Briana Kinga. Svůj původ má PDO v hokeji a vypočítá se jako součet úspěšnosti střelby a úspěšnosti zásahů. Průměr pro ligu je 100.



Proč se PDO využívá?  Úspěšnost střelby a úspěšnost zásahů mají v hokeji i ve fotbale tendenci kolísat a je v nich mnohem větší prvek nahodilosti, než v případě statistik týkajících se toho, kolik si tým vytvoří střeleckých příležitostí či naopak kolik střel proti němu vyšlou soupeři. Trochu jinak řečeno, korelace s kvalitou týmu je v případě PDO mnohem menší, než v případě počtu střel či třeba poměrových ukazatelů jako jsou Total shots ratio či Shots on target ratio.

Síla PDO spočívá v regresi (návratu) k průměru. Příliš vysoké či naopak příliš nízké PDO nám hlavně v krátkém období může pomoci vysvětlit dobré či špatné výsledky. Vezměme si konkrétní jednoduchý příklad z Premier League, kde je odehráno sedm kol a na třetí příčce je West Ham United, který dokázal vyhrát venku nad Arsenalem, Liverpoolem a Man City.

PDO West Hamu po sedmém kole je 128,4, výrazně nad stovkou. Kladiváři skórovali z každé druhé střely směřující na bránu soupeře (dlouhodobý průměr v PL je okolo 30 %) a úspěšnost zásahů mají taktéž nadprůměrných 78,4 %. Jejich skóre je kladné 15:9, ale poměr střel na bránu pro a proti (Shots on target ratio - SoTR) je pouze 43,3 %, když vyslali 29 střel na bránu (až 12. nejlepší v PL) a naopak dovolili soupeřům 38 střel (6. nejhorší v PL).

Jak vidno, vysoké postavení Kladivářů v tabulce není dáno tím, že by soupeře přehrávali, přestříleli, ale nadprůměrnou a dlouhodoběji neudržitelnou efektivitou v útoku a naopak podprůměrnou střeleckou efektivitou soupeřů.

Pravda poměr střel je částečně negativně ovlivněn tím, že West Ham ve zmíněných zápasech obvykle skóroval jako první (a hned z první či druhé střely na bránu) a soupeři ve snaze vyrovnat či zápas otočit zvýšili ofenzivní nasazení a i když defenzivní výkon Kladivářů byl hodně disciplinovaný, dlouhodobě se dá s jistotou očekávat, že PDO West Hamu klesne někam blíže ke stovce.

Takže, pokud by chtěl West Ham pomýšlet na umístění v horních patrech Premier League, musel by více střílet a naopak dovolit soupeřům méně střel, což jsou kvality týmů končících na předních pozicích.

Dobré týmy nedávají více gólů primárně proto, že by měly výrazně nadprůměrnou úspěšnost střelby či zásahů, ale proto, že si vytvářejí více střeleckých příležitostí než jejich soupeři. I když najdou se výjimky, zejména mezi kluby, které ve svých ligách vyčnívají (Barcelona, Real, Bayern a asi i Sparta).

Druhým extrémem je Southampton, tomu vstup do sezóny oproti očekáváním výsledkově příliš nevyšel. Na kontě má klub z jihu Anglie 9 bodů a oproti Kladivářům horší skóre 10:9. Přitom poměr střel na bránu má 70,2 %. PDO Svatých však je pouhých 71,4. Gólem skončila jen každá čtvrtá střela na bránu a naopak soupeři dokázali skórovat z každého druhého pokusu směřujícího na bránu.

Už jen z PDO se dá usuzovat, že s přibývajícím počtem se postavení West Hamu a Southamptonu v tabulce změní. Jinak konkrétní hodnoty PDO naleznete třeba zde. Nadprůměrně vysoké PDO mají momentálně také Man Utd či Everton, naopak podprůměrné Liverpool nebo Bournemouth.

Na závěr ještě jeden gif přebraný z blogu Objective Football. Gif pěkně znázorňuje regresi k průměru v průběhu ročníku Premier League 2014/15. Jeden obrázek toho vysvětlí víc než desítky slov. Jinak v angličtině toho hodně o PDO ve fotbale napsal James Grayson – tady je jeho úvod do PDO.



Další související odkazy
- What is a normal PDO? (11tegen11)

Žádné komentáře:

Okomentovat