středa 20. ledna 2016

Kolik extra bodů zajistil Čech Arsenalu?

Petr Čech odvedl o víkendu další výborný výkon, když Arsenalu pomohl svými zákroky k bodu na Brittania Stadium. V reakci na to ostrovní i česká média (Daily Mail, Deník Sport) připomněla letní výrok kapitána Chelsea Johna Terryho, že Čech zajistí Gunners v průběhu sezóny 12 až 15 bodů navíc.

Na isport.cz si dali tu práci a prošli Čechovy klíčové zákroky (i zaváhání) a došli k závěru, že Čech přinesl navíc už 9 bodů. A to je odehráno teprve 22 kol. Mimochodem Daily Mail Čechovi přiznal ještě o bod víc.

Musím přiznat, že jsem k tak vysokému číslu skeptický. Znamenalo by to, že bez Čecha v bráně by měli Gunners na svém kontě jen 35 bodů. Tedy o 4 méně než v po 22 kolech minulé sezóny, kdy byl v bráně k chybám náchylný Wojciech Szczęsny. To by naznačovalo, že zbytek týmu se zhoršil a jediné co jej drží nad vodou je Čech. Ale tak tomu není.

Také redaktoři isport.cz nezohlednili, že jimi spočítané body je třeba porovnat s tím, kolik z šancí soupeřů by vychytali zmíněný Szczęsny nebo David Ospina.

Objektivnější způsob výpočtu použil na svém blogu Chad Murphy (Is Petr Čech Worth 15 points? A Rough, Back of the Envelope Calculation) a využil při něm i expected goals modely Michaela Caleyho a Paul Rileyho. Pro podrobnější popis metody bych doporučil přímo daný článek.

* Pro vysvětlení Expected goals modelů doporučuji např. můj blog ze září. *

Zjednodušeně, každý gól, kterému brankář zabrání navíc v porovnání s hodnotou expected goals, má hodnotu 0,6723 bodu. Murphy upozorňuje, že jedním z předpokladů jeho následných výpočtů je, že gólman má 100 % podíl na rozdílu mezi expected goals a skutečně inkasovanými góly. Což samozřejmě nemusí být vždy pravda.

Podle Rileyho tabulky zveřejněné na začátku ledna Čech zabránil za poslední 5 a půl sezóny (nebo spíš 4 a půl sezóny, protože minulou sezónu byl v Chelsea náhradníkem) přibližně 17 gólům oproti předpokladům (
(ActGA – ExpGA). Těch 17 gólů vynásobíme 0,6723 (vyjde 11,42) a následně vydělíme 4,5 sezónami. Výsledek dělá 2,5 bodu.  

Rileyho statistiky ukazují, že při Szczęsneho přítomnosti v bráně Gunners během několika sezón obdrželi o tři góly vice, než by naznačovaly expected goals (ActGA – ExpGA), takže z hlediska bodů svému týmu za dobu svého působení bodově nic navíc nepřinesl, možná něco málo ubral (ale není to nic významného).

Takže bychom se mohli dostat k čistému přínosu Čecha v porovnání s Szczęsnym ve výši 3 bodů. Jak Murphy naznačuje v nadpisu a v úvodu, jedná se o hrubý výpočet, ale zdá se být mnohem blíž pravdě než nerealistických 12 až 15 bodů. Ale bezpochyby i tři body navíc mohou sehrát v účtování na konci sezóny důležitou roli.


---

Jak jsem byl na twitteru správně upozorněn, u gólmanů hrají roli nejen zákroky, ale i organizace hry, další faktory. U gólmanů je to s čísly prostě složitější. Ale tři body se zdají být reálnější než 12-15.

2 komentáře:

  1. Také se přidám k twitterovém příspěvku. U Čecha je důležitým faktorem organizace obrany a fakt, že bránkář nějakým způsobem psychicky ovlivňuje všechny členy týmu (někoho více, někoho méně), mnohdy o tom mluví i útočníci, že s dobrým brankářem v zádech jsou klidnější a sebejistější. Ostatně to znám i ze své hráčské praxe. To jsou věci, na které statistiky v současnosti nestačí. Samozřejmě je důležitá i chvíle, kdy brankář zakročí/pustí gól, za jakého stavu, jestli se v ten moment zápas "láme". V hokeji se často říká, že brankář, který chytí "100% šanci" a pak pustí nějakou šmudlu má na mužstvo mnohem horší dopad, než ten, který "jistému" gólu nezabrání, ale pochytá si, co má a občas přidá nějakou nadstavbu. Tak jak uznávám pokročilé statistiky ve sportu, tak si myslím, že na brankářský přínos (nejen ve fotbale) jsou stále nedostatečné.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za reakci. Ohledně analýzy statistik brankářů se vede debata a je to s nimi komplikovanější. Řekl bych, že věci jako organizace hry ať už ze strany brankáře, obránců, trenéra, celého týmu už jsou do značné míry už zohledněny ve statistikách - kolik střel jde na bránu daného týmu, kolikrát inkasoval, kolikrát měl inkasovat podle expected goals, kolik přihrávek soupeř zkompletoval v šestnáctce. A Szczęsny taky není nějaký moula, který si neumí zorganizovat hru před sebou, nebýt jeho minel, tak na něj zřejmě sází Wenger dál.
    Myslím, že v diskusi kolik přinesl Čech Arsenalu bodů je důležité slovo "čistý". Hrubý přínos Čecha je určitě daleko vyšší (klidně těch 15-20 bodů), ale je třeba to porovnat s alternativou.

    OdpovědětVymazat