čtvrtek 12. listopadu 2015

Manchester United: nudný a nudnější

Na hlavu manažera Manchester United Louise van Gaala se už od jeho příchodu na Old Trafford valí kritika kvůli neatraktivnímu hernímu stylu. V poslední době kritické hlasy ještě zesílily poté, co United nebyl schopný skórovat ve třech soutěžních zápasech v řadě. Po domácí remíze 0:0 v derby s Manchesterem City následovaly bezgólové zápasy s Middlesbrough (D) a Crystal Palace (V).

Následně Rudí ďáblové na Old Trafford zdolali CSKA (1:0) a West Brom (2:0), ale rukopis všech zápasů byl podobný. Hra založená primárně na držení míče, velkém množství přihrávek do stran a dozadu, mnohdy absence momentu překvapení či zrychlení ve finální fázi, zřejmě z obav, že ztráta míče by mohla znamenat rychlý protiútok soupeře.

Na jednu stranu pochopitelné, na druhou stranu van Gaal investoval do posil hodně peněz a má v dispozici kvalitní kádr, s kterým by si mohl dovolit hrát odvážnější fotbal. I když vypadá to, že stále není spokojen a spekuluje se o snaze přivést v lednu Sadia Maného ze Southamptonu či Ayoze Pereze z Newcastlu.

Pojďme se podívat na pár čísel. Z hlediska počtu střel vypadá útočná aktivita United opravdu bídně. Tým je v této sezóně Premier League podle průměrného počtu střel až 16. s 10,3 střelami na zápas.  O něco lépe je na tom dokonce i Aston Villa. Z týmů první šestky aktuální tabulky nastřílel United nejméně gólů (17).























Na grafu je vývoj průměrného počtu střel United za posledních sedm sezón (včetně této po 12 odehraných kolech).

Možná vás zaujme, že střelecká aktivita začala klesat už za Alexe Fergusona, což možná souviselo s tím, jak stárly některé opory typu Paula Scholese či Ryana Giggse, nešlo už sázet na výjimečnost Cristiana Ronalda a tak Ferguson přizpůsobil hru nové realitě. Ale stále to vedlo ke dvěma titulům v tomto období (2010/11 a 2012/13).

Druhý graf ukazuje, kolik střel (pro i proti) jste mohli vidět v průměru v zápasech daného týmu v dosavadním průběhu této sezóny. Ani z tohoto hlediska to není pro diváka žádná zábava.



United nejen málo střílí, ale díky výborné organizaci hry, koncentraci, napadání ve středu hřiště dokáže tým výrazně omezit počet střel soupeřů (což ukazuje už i první graf). A tak je na tom nejlépe z celé ligy v počtu inkasovaných branek.

Problémem United není, že by se nedokázal dostat do útočné finální třetiny hřiště, ale ať už ze zmíněné opatrnosti, snahy nechybovat či ve snaze vytvořit si co nejkvalitnější střelecké pozice neproměňuje svou územní převahu ve střelecké pokusy. Pěkně to znázorňuje grafika Bena Torvaneyho z Analytics FC. Čísla jsou sice z minulé sezóny, ale hra United se zas tolik nezměnila.


United často drží míč v tzv. Zone 14, oblasti ve středu hřiště před šestnáctkou soupeře, ale namísto přihrávek dopředu, do pokutového území si hráči hodně přihrávají do stran. Údaj na vodorovné ose znázorňuje úhel přihrávky (0 = dopředu, 1 = dozadu).

Uvidíme, co přinesou další týdny a měsíce. Van Gaal vždy patřil k pragmatičtějším manažerům. Dost možná cítí, že týmu stále něco chybí k tomu, aby se vyrovnal Arsenalu a Manchesteru City v ofenzivní aktivitě.

Třeba „nástavba“ v podobě útočného fotbalu teprve přijde, ale moc bych na to nesázel. Stejně tak si nemyslím, že United v této sezóně získají titul. Spíš bude pro van Gaala cílem kvalifikovat se pro další ročník Ligy mistrů a v evropské soutěži dojít co nejdál.  A defenzivní pojetí hry funguje, takže na tom nebude hned tak něco měnit.

Žádné komentáře:

Okomentovat