středa 4. listopadu 2015

Score effects - vliv skóre na střeleckou aktivitu

Po každém kole na svém profilu na Tableau zveřejňuji aktualizovaná čísla ze Synot ligy – počty střel, střely na bránu (pro i proti), poměrové ukazatele (Shots on Target Ratio, Total Shots Ratio), údaj o PDO či o úspěšnosti zakončení (% podíl gólů ku počtu střel na bránu).

Je dobré sledovat i další dostupné statistiky než jen ligovou tabulku a počty vstřelených a inkasovaných branek, a to kvůli tomu, že gólů je ve fotbale málo, důležitou roli hraje náhoda a někdy i například silný tým může mít horší výsledkové období, přestože v zápasech hraje dobře, vytváří si střelecké příležitosti a šance.

Je však mít na paměti, že i na počty střel mají vliv různé faktory. Rozlosování, hra 11 na 10 nebo naopak hra bez vyloučeného hráče…

Hodně důležité jsou pak tzv. score effects. Zjednodušeně, počty střel se odvíjí i od toho, zda váš týmy nebo tým soupeře v zápasech obvykle vede či naopak musí často dotahovat. To asi intuitivně cítíme i bez hlubších analýz.

U české ligy nemáme potřebná veřejně dostupná data a tak si vypomůžu analýzami dat z Premier League.  U score effects jde o to, že dotahující týmy ve snaze srovnat zvyšují svou útočnou a střeleckou aktivitu a naopak vedoucí týmy mají tendenci se stáhnout, hrát o něco defenzivněji a sázet na protiútoky.

Samozřejmě se to může lišit tým od týmu, ale score effects je dobré vést v patrnosti i kvůli tomu, že analýzy zjistily, že dotahující týmy (v průměru) sice střílí častěji ale kvalita střel je nižší než za rovnovážného stavu nebo když tým vede.

Vedoucí tým má tu výhodu, že se nemusí hrnout do útoku, může vyčkávat na chyby soupeře a ze zabezpečené obrany se pokoušet navýšit skóre z rychlých protiútoků. Střelecké příležitosti či šance pak vzhledem k otevřenější obraně soupeře mají větší šanci na úspěch.

Score effects nejsou po celý zápas stejné. Jak spočítal Gary Gellade (@GarryGelade), míra střelecké aktivity dotahujícího týmu roste s přibývajícími minutami. Týmy se nezačínají vrhat (bezhlavě) do útočení, pokud inkasují někdy v úvodu zápasu, ale jejich aktivita narůstá s tím, jak se blíží konec zápasu.

Pěkně to znázorňuje následující graf z dílny p. Geladeho, jehož společnost Business Analytic spolupracuje v oblasti fotbalové analytiky se špičkovými kluby (jeho linkedin profil uvádí Chelsea, PSG a Real Madrid).


Zdroj: http://business-analytic.co.uk/

Barva teček znázorňuje kolik % ze zápasu bylo odehráno. Můžeme pěkně vidět, že po 25 % odehraných minut nejsou v zápase score effects tolik vidět. V polovině zápasu už je rozdíl mezi dotahujícími (Behind) a vedoucími (In front) týmy zřetelnější a po 75 % odehraných minut už je rozdíl v intenzitě střelby enormní.


Zdroj: statsbomb.com

Druhý graf ukazuje vliv score effects na úspěšnost střelby (Scoring %), úspěšnost zásahů (Save %) a PDO (součet % úsp. střelby a % úsp. zásahů).


Jablonec a score effects

Nemám potřebná data, ale je možné, že score effects do určité míry stojí za podprůměrnou úspěšností střelby Jablonce. Tým od Nisy je po 12. kole až devátý s 16 body. Přitom z hlediska počtu střel, střel na bránu má společně se Spartou a Plzní nejlepší útok a obranu v lize.

Na rozdíl od dvou favoritů na zisk na titul však Jablonec musel v této sezóně často dotahovat. Namátkou dvakrát ve Zlíně a doma proti Bohemians, Liberci či Dukle a tím mohou být čísla do jisté míry zkreslena.

Plzeň v této ligové sezóně dotahovala jen 71 minut, Sparta cca 80. Naproti tomu Jablonec strávil dotahováním náskoku soupeřů 335 minut (nepočítal jsem nastavený čas).

Zatím co Sparta má poměr počtu vstřelených gólů ku počtu střel na bránu okolo 40 %, Plzeň zhruba 32 %, tak Jablonec jen necelých 25 %.

Samozřejmě ve hře nejsou jen score effects, Plzni se střelecky chytil Ďuriš, Sparta má Lafatu a Fataie, Jablonec ale zatím svého střelce hledá, jak ukázal poslední zápas na Slovácku. V tom se sice Jablonec ujal vedení v 38. minutě, ale klidně mohl jít do šaten s pohodlným náskokem a odvézt si tři body. Nakonec bral jen jeden.

Ale jak píšu, vzhledem k nedostatku dat nevím, jaký průběh má střelecká aktivita Jablonce a dalších týmů v Synot lize. Ale to, co víme o score effects v Premier League, myslím platí i v české nejvyšší soutěži.

Na závěr přidávám pár dokazů k tématu. V tom druhém je i video s vystoupením Garry Geladeho na OptaPro forum.

http://business-analytic.co.uk/blog/uncategorized/a-bit-more-on-game-state/

http://business-analytic.co.uk/blog/uncategorized/goals-change-games-the-effect-of-game-state-on-attack-intensity/

http://statsbomb.com/2013/12/score-effects/

http://www.optasportspro.com/about/optapro-blog/posts/2014/blog-assessing-the-use-of-game-state-in-predictive-models/mbuBlogsyPost

http://objective-football.blogspot.com.es/2015/08/201516-score-effects.html

Žádné komentáře:

Okomentovat