středa 23. prosince 2015

Leicester titul nezíská (nejspíš)

Sedmnáct kol odehráno a na první příčce Premier League se překvapivě drží Leicester City, tým v minulé sezóně vážně ohrožený sestupem. V této sezóně měly Lišky opět patřit mezi vážné kandidáty na sestup, ale těmto predikcím dávají na frak.

Stejně tak se už několik týdnů očekává, že jejich výborná forma pomine a dojde k sestupu tabulkou. Ale to se (zatím) nestalo, Leicester je první o dva body před Arsenalem a dokonce šest bodů před Manchester City.

I tak ale málokdo očekává, že by měl Leicester po Novém roce a na jaře vážněji zasáhnout do bojů o titul a na straně klubu z King Power Stadium nestojí ani statistiky. Aktuální Shots on Target Ratio Leicesteru (poměr střel na bránu pro a proti) je 54,7. To není vůbec špatné, ale pokud vezmeme SoTR (ke konci sezóny) posledních šesti mistrovských týmů, tak nejnižší poměr měl Manchester United v sezóně 2012/13 - 59,0. Chelsea měla v minulé sezóně 62,9.

SoTR Top 20 - sezóny 09/10 až 14/15 (čísla ke konci ročníku)
zeleně jsou vyznačeni mistři, žlutě týmy, které v danou sezónu skončily v TOP 4


zdroj: http://objective-football.blogspot.com.es/2014/12/the-enlightened-era-2009-2014.html

Ve prospěch Leicesteru nehovoří ani to, že třináct ze sedmnácti utkání pro něj skončilo buď těsnou výhru nebo remízou. Konkrétně v těchto třinácti utkáních Leicester osmkrát zvítězil a pětkrát remizoval. A v minulosti se často ukázalo (a dokazují to i data), že časté těsné výhry a remízy nejsou dobrým znamením pro další průběh sezóny, zvláště když jako v případě Leicesteru sbíráte body díky nadprůměrně vysoké úspěšnosti střelby.

Podle statistik na serveru Objective Football skončilo v síti soupeřů 42,5 % střel na bránu (Shots on target) vyslaných hráči Leicesteru. To je momentálně nejvíce z celé Premier League. Nedá se moc čekat, že by takovou úspěšnost udržely Lišky až do konce sezóny. Samozřejmě vyloučit se to nedá, ale za posledních šest let udržel po celou sezónu takovou úspěšnost pouze Manchester City v mistrovské sezóně 13/14 (42,86 %).

Úspěšnost střel na bránu (Scoring %) Top 20 - sezóny 09/10 až 14/15 (čísla ke konci ročníku)


zdroj: http://objective-football.blogspot.com.es/2014/12/the-enlightened-era-2009-2014.html


Ještě se vraťme k těsným a remízovým výsledkům. Martin Eastwood zveřejnil tento tvít.

Podle Eastwooda má Leicester o zhruba 9 bodů více, než by odpovídalo počtu nastřílených a inkasovaných bodů. Pro výpočet čísel v grafu využil Phytagorův teorém. Eastwoodův vzorec vypadá takhle: 



Svůj původ to má v baseballu u legendárního Billa Jamese. V případě fotbalu je logika je taková, že lepší týmy jsou schopny častěji vyhrávat zápasy větším než jen jednogólovým rozdílem. A to není případ Lišek v této sezóně.

Leicester City má nyní nejnižší rozdíl mezi vstřelenými a obdrženými brankami z týmů umístěných v top 4 (+13). Přitom má o 2 body více než Arsenal (+17), o 6 bodů než Man City (+14) a o 9 bodů více než Tottenham (+14). Goal difference bývá mnohdy přehlížený ukazatel, ale stojí za to jej sledovat.

Na závěr přidávám aktuální bodovou projekci od Euro Club Index. Leicester má podle ní aktuálně 8,5 % šanci na titul. Takže sice si osobně nemyslím, že by to Lišky dokázaly, ale vyloučit to zcela nemůžeme. A ne že bych jim to nepřál.


Zdroj: http://www.euroclubindex.com/asp/leagueodds.asp

-----

J. Krejčí (@championship365, jarek.krejci@gmail.com)

Žádné komentáře:

Okomentovat